Jaarverslag Secretaris April 2017 – April 2018

Een terugblik over het afgelopen jaar brengt je onvermijdelijk bij het verlies van Joop van Wingerden. Antoon Zwegers, uitgenodigd om de vertrekkende Ad Versteden op te volgen, moest hals-over-kop voorzitter worden. Jan van den Hoof miste al heel snel zijn vertrouwde klankbord, en hoe goed hij zijn zaken altijd voor elkaar heeft, hij leek, net als ik, toch een beetje verweesd zijn dingen te doen. Huub zijn penningmeesterschap is meesterschap: bij hem is altijd alles keurig in orde.

Hoewel Antoon al enkele vergaderingen had bijgewoond, hij was nog te weinig ingewerkt om zijn  drie collega’s  te kunnen sturen in onze gezamenlijke klus. Er was bovendien een vacature: we zochten een PR-man.

In juni diende die zich aan: Carel Eijkens, lid van K.T.K., legde ons zijn ambitieuze plannen voor. Na gedegen overleg besloten we met hem in zee te gaan. Nadat de Ledenbijeenkomst akkoord ging met zijn bestuurslidmaatschap, stuurde Carel een tsunami aan mails op ons af: over de nieuwe site -pagina voor pagina-, over brieven aan sponsoren, over de competitiebijdragen, over schildjes en pasjes.

Inmiddels is de nieuwe site volop in bedrijf. Vorige week meldde de host de 2500-ste bezoeker. Een prima resultaat. In diverse bladen worden onze activiteiten aangekondigd of verslagen.  Het werven van sponsoren en adverteerders is een volgend project.

Carel staat een persoonlijke benadering van de individuele biljarter voor ogen. Dat levert soms conflictstof. Binnen de SBC Hart van Brabant verloopt de communicatie immers via en met de besturen van de aangesloten verenigingen.

Die communicatie laat overigens nogal eens te wensen over. Besturen komen er soms niet aan toe onze boodschappen door te spelen aan hun leden. Soms vertikt men dat gewoon, onder het motto: daar zitten ze niet op te wachten. Tegen zoveel wijsheid kunnen we niet op.

U hebt inmiddels gemerkt dat de gegevens voornamelijk digitaal worden verstrekt. Na het inleveren van de competitie-inschrijvingen komen er zoveel wijzigingen dat het pakket drukwerk onmiddellijk achterhaald is.

Een thema dat steeds opnieuw de vergaderingen haalt is dat van de zeer goede spelers. Hoe inspirerend het ook is om naar hun spel te kijken, voor de tegenspeler is het soms een heel lange zit en pas nu we verplicht op twee tafels beginnen zijn we op tijd thuis voor de soep en aardappels. Moet je die mannen laten bandstoten of kaderspelen? Moeten zij gaan spelen met een grote verboden hoek.  Op woensdag 26 april a.s. overleggen we over deze problematiek met de klasbakken en hun tegenstanders.

Enkele jaren geleden konden we de competitiebijdragen verlagen omdat ons banksaldo te hoog was. Inmiddels zitten we op het gewenst niveau, maar mogen we niet verder zakken. Een verhoging van de competitiebijdrage is nu weer noodzakelijk.

Voor de eerste keer organiseerden we de teamkampioenschappen libre in Oosterhout . Beheerder Safi toonde zich een voortreffelijk gastheer, het materiaal was piekfijn in orde. Het enige minpuntje was dat er wat weinig arbiters van andere verenigingen waren.

De biljartresultaten van het afgelopen jaar:

Persoonlijke kampioenschappen:
De kampioenen: 1e klasse: Frans van Pruijssen (Centrum); 2e klasse: Frans Snelders (Jan van Besouw); 3e klasse: Ben Snoeren (de Kubus); 4e klasse: Theo van Veen (Pius X); 5e klasse: Ad Brekelmans (Reeshof); 6e klasse: Cees v.d. Loo (Jan van Besouw); 7e klasse: Ben Kolsteren (Carambole); 8e klasse: Paul de Kock (D.S.S.); 9e klasse: Piet Vermeer (Centrum).

Libre:
De beste spelers in de afzonderlijke libre-klassen (men moet daarvoor minstens de helft van de wedstrijden hebben gespeeld):
A-klasse: Cees Verhoeven (Centrum) 98.03 %; B: Frans Vromans (Concordia) 97.85%; C: Wil Kivits (Jeruzalem) 99,05%; D: en de beste van allemaal: Leo van der Lee (de Ketsers) 99,54%; E: Wout Verhoeven (Jan van Besouw) 97,77%; F: Dré Koster (Zuid West) 95,38%.

Teamkampioenschappen libre:
Algeheel kampioen werd ’t Hartje van Oosterhout 2; tweede: D.S.S. 5; derde: ’t Huukske 1; vierde: Trouwlaan 1; vijfde: de Kubus 1; zesde: s.b.v. Dongen.

Kees van de Ven, secr.